De Curly Girl Methode | de eerste week

de curly girl methode

Wie weet heb je er al eens van gehoord: de Curly Girl Methode. Ik in ieder geval wel, maar ik had nooit zin of de motivatie om er aan te beginnen. Vroeger had ik echt slag in mijn haar, en onderop vaak een beetje krul. Maar de laatste tijd werd mijn haar steeds stijler en stijler, tot ik besloot terug te willen naar mijn “eigen” wavy haar… met de Curly Girl Methode hoop ik dat te bereiken. Lees je mee hoe de eerste week is verlopen?

De Curly Girl Methode

Met dit artikel wil ik niet al te “technisch” in gaan op de methode en alle informatie, daar zijn immers al genoeg websites voor. Ik wil jullie vooral meenemen in míjn Curly Girl avontuur, wat ik doe en hoe mijn haar veranderd. Ik houd het verder dus kort qua informatie.

De Curly Girl Methode is in essentie niet moeilijk. Het gaat er ook eigenlijk in eerste instantie niet om dat je krullen krijgt, maar dat je (weer) goed voor je haar gaat zorgen. Shampoos en haarproducten van tegenwoordig bevatten veel stoffen die niet goed zijn voor je haar en hoofdhuid, en die je haar uitdrogen. Met de Curly Girl Methode gebruik je haarproducten zonder oa siliconen, sulfaten, parabenen en alcohol en dat is dus gewoon beter voor je haar!

Dat veel mensen dan ontdekken dat ze eigenlijk wavy of zelfs krullend haar hebben, is een leuke bijkomstigheid. En ja, ook een groot onderdeel van de methode is om te (leren) kijken hoe je je waves of krullen het beste eruit laat komen. Dit zal gepaard gaan met vallen en opstaan. Want wat heeft jouw haar nodig en welke producten werken voor jouw haar het best? Ook zal je haar er gewoon aan moeten wennen en duurt het waarschijnlijk een tijd voordat alle ‘slechte’ stoffen uit je haar zijn verdwenen.

Dit was mijn haar vóórdat ik aan de Curly Girl Methode begon. Het was gewoon echt bijna stijl te noemen!

De eerste stap nemen

2 Weken geleden maakte ik de beslissing: ik wil aan de Curly Girl Methode gaan beginnen. Het bleek al snel dat ik eerst aardig wat research moest doen. Eerst moet je weten wat jouw haartype is en wat de eigenschappen van je haar zijn. Zoals ik al eerder zei ga ik er niet te diep op in, maar mijn eigenschappen zijn(denk ik!):

 • Haartype: 2a/b
 • Elasticiteit: laag
 • Porositeit: hoog
 • Haardikte: dik

Laat ik voorop stellen: ik weet dat ik géén echt krullend haar heb, en dat ik dat dus ook nooit ga krijgen. Wat er niet in zit, zal er ook niet komen. Wel zal ik blij zijn als ik mijn wavy haar weer terugkrijg en dit ook goed kan verzorgen zonder dat het er pluizig en slap uit ziet.

Aan de hand van je haartype en de eigenschappen heb je verschillende producten nodig. Mijn haar is door het verven bijvoorbeeld hoog poreus, en dan heb je producten met proteïne nodig. (weet je nog, mijn groene haar? Lees het hier in mijn Lime Crime Unicorn Hair Review).

Allereerst begin je met de Final Wash. Dit doe je met een shampoo wél met sulfaten, om zo je haar en hoofdhuid grondig schoon te maken voor je aan de methode begint. Immers heb je waarschijnlijk een hele laag aan de verkeerde stoffen opgebouwd op je hoofd. Daarna kan je beginnen aan de échte routine, wat meestal bestaat uit shampoo en conditioner, leave in conditioner, gel of mousse en 1x in de week een deep conditioning product.

Curly Girl Producten

Na een hoop research en verhalen van meiden in een Curly Girl facebook groep, ging ik gewapend met een lijst van producten naar de Kruidvat. Curly Girl producten kunnen heel duur zijn, maar je kunt ook net als mij met drogisterij producten beginnen. Ik wilde eerst uitproberen hoe het allemaal ging, voordat ik eventueel naar duurdere merken en producten ga kijken.

Ik nam de volgende producten mee van de Kruidvat:

 • Kruidvat Daily Mild Shampoo | Final Wash
 • Petal Fresh Rosemary & Mint Shampoo
 • Petal Fresh Rosemary & Mint Conditioner
 • Garnier Loving Blends Voedende Amandel masker | Deep conditioning
 • Kruidvat Daily Mild Cremevoeding | Leave in
 • Nivea Diamond Gloss Care Mousse
 • Icon Olive Oil gel

Verder had ik online al microvezel handdoeken besteld, want met ‘gewone’ handdoeken beschadig je je haar eigenlijk heel erg!

Mijn Curly Girl Routine: Week 1

Ik begon op maandag met de Final Wash, waarna ik het Garnier masker aanbracht. Van een shampoo met sulfaten word je haar namelijk droog, en kun je deep conditioning goed gebruiken. Daarna bracht ik de leave in cremevoeding van Kruidvat aan en daarna de gel en mousse. De laatste 3 scrunch ik in mijn haar, dus je knijpt met je handen je haar omhoog zodat je al je haar een beetje in vorm brengt.

Ik ging slapen met nat haar, dit moet je eigenlijk niet doen maargoed ik had nog geen goede föhn en ik douche vrijwel altijd ‘s avonds. Toch zag ik de volgende dag al wel een aardig verschil. Vooral onderin mijn haar kwamen mijn waves alweer een beetje naar voren.

Ik probeer mijn haar 1x in de week te wassen, en als ik tussendoor douche dan gebruik ik wel conditioner. Op dagen dat ik niet douche refresh ik mijn haar meestal door mijn haar nat te maken en weer een beetje gel en mousse in te doen en weer te scrunchen. Soms helpt het ook om mijn haar even in een knot te gooien terwijl het nog half nat is – dan droogt het echt meer krullen op en krijg ik meer volume.

Resultaten na 1 week

de curly girl methode - eerste week ervaring

Ik heb elke dag een foto gemaakt van mijn haar. Aangezien ik op maandagavond de Final Wash deed, heb ik foto’s van de 6 dagen erna. Die heb ik allemaal achter elkaar gezet zodat je goed kunt zien wat de resulaten waren van de hele week. De 1e foto, linksbovenin, is dus genomen op de 1e ochtend na de final wash. De foto midden onderin is genomen op de 1e dag ik de 1e ‘normale’ wasdag had. Ook heb ik nog even een goeie before and after gemaakt, leuk om te zien!

de curly girl methode - eerste week ervaring

Voorlopig ben ik al tevreden met de resultaten! Eigenlijk zie je op de foto’s goed dat mijn waves elke dag een beetje meer terugkomen – zeker na mijn 1e echte wasbeurt.

Inmiddels heb ik wat proefjes besteld van andere (duurdere) producten en ook satijnen kussenslopen (om pluis tegen te gaan etc). Ook heb ik een föhn met diffuser gekocht.Ik ga vrolijk door en houd jullie uiteraard op de hoogte, binnenkort zal er weer een nieuw artikel online komen met de vooruitgang!

Ken jij de Curly Girl Methode of doe je er zelfs al aan?

Xo, The Makeup Mommy

You may also like

2 reacties

 1. Zoals je weet wil ik het opzich wel, maar heb geen zin om het allemaal uit te zoeken Kan ik gewoon de producten die jij hebt kopen en gebruiken of moet ik echt naar m’n eigen haartype gaan kijken?

  1. Ja je moet wel echt naar je haartype kijken want het gaat om wat jouw haar nodig heeft, als je “verkeerde” producten gebruikt kan je bijv juist heel droog haar krijgen of te slap haar en dan zakken je krullen uit etc

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.